Mykotoksyny w ddgs

Produkt uboczny w przemyśle spirytusowym

W przemyśle spirytusowym powstaje kilka produktów ubocznych, które są później wykorzystywane do różnych celów. Jednym z ciekawych składników jest DDGS. Jest to produkt, który powstaje podczas produkcji spirytusu. Inna nazwa to suszony wywar gorzelniany z substancjami rozpuszczalnymi. Powstaje z takich surowców jak pszenica, jęczmień czy kukurydza. Jest to produkt chętnie wykorzystywany jako składnik mieszanek treściwych w hodowli bydła. Ma to związek z dużą zawartością dobrej energii w DDGS. Stanowi on również alternatywę dla innych źródeł energii takich jak makuch rzepakowy czy śruta poekstracyjna. Produkt ten bowiem zawiera dużą ilość tłuszczów.

Skład ddgs

Suszony wywar gorzelniany z substancjami rozpuszczalnymi może mieć formę płatków, pelletów, bądź formę sypką. W swoim składzie zawiera dużą ilość białka, fosforu oraz siarki. Może mieć różne zabarwienie, od jasnobeżowej aż po intensywnie żółtą. Zależy to od tego z jakiego surowca powstaje. Jeśli z pszenicy przyjmuje barwę jasnożółtą, jeśli z kukurydzy wówczas barwi się na intensywnie żółty kolor. Jedną z dużych wad suszonego wywaru gorzelnianego jest jej zmienność składowa oraz możliwe ryzyko zakażenia mykotoksynami. Warto więc poznać sposoby na zapobieganie zakażeniom wśród zwierząt.

Jak ustrzec się przed zakażeniem mykotoksynami

Suszony wywar gorzelniany z substancjami rozpuszczalnymi powinien być za każdym razem dokładnie kontrolowany ze względu na zmienność swojego składu. Tylko wówczas będziemy mieć kontrolę nad tym jakie składniki odżywcze wprowadzamy do diety zwierząt. W ten sposób również unikniemy wszelkim niedoborom pokarmowym oraz zakażeniom mykotoksynami.

Mykotoksyny są to bowiem niebezpieczne związki toksyczne, które mają charakter mutagenny i rakotwórczy. Powstają na skutek pasożytowania grzybów pleśniowych na roślinach uprawianych do przemysłu alkoholowego. Ze względu na fakt, iż nie są widoczne gołym okiem, nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy dana roślina została skażona tymi grzybami. Równocześnie bez badań nie jesteśmy w stanie określić czy dany suszony wywar gorzelniany został skażony czy też jest bezpieczny. Mykotoksyny są to substancje bardzo niebezpieczne dla trzody chlewnej i innych zwierząt hodowlanych. Mogą bowiem powodować ostre zatrucia pokarmowe oraz przewlekłe zatrucia pokarmowe. Ostre zatrucia powstają w wyniku zjedzenia dużej ilości paszy zawierającej mykotoksyny. Przewlekłe zatrucia natomiast powstają w przypadku przyjmowania pasz z mykotoksynami przez dłuższy czas. Dochodzi wówczas do kumulacji tych szkodliwych substancji w organizmie zwierząt. Z tego względu tak ważne jest, by dokładnie badać każdą mieszankę zawierającą suszony wywar gorzelniany. Tylko wówczas uchronimy zwierzęta przed poważnym zachorowaniem. Zatruta pasza może bowiem oprócz zatruć pokarmowych powodować choroby nerek, choroby wątroby oraz problemy z rozrodczością zwierząt.

Zakażeniom mykotoksynom można również zapobiec stosując środki ochrony roślin już w trakcie ich wzrostu. W tym celu bardzo często stosuje się chemiczne środki ochrony roślin, bądź w przypadku wykrycia pleśni, stosuje się ozonowanie roślin.