Ostatnie badania rynkowe potwierdzają, że Polacy coraz częściej sięgają po sok noni. Produkty z tego egzotycznego owocu cieszą się coraz większą popularnością w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, ponieważ pojawia się coraz więcej głosów mówiących, że są one cudownym remedium, które są w stanie pomóc niemal przy każdym schorzeniu. Jednak ile w tym dobrze przemyślanego i skutecznego marketingu, a ile prawdy?
Kulinaria – czym są i jakie mają właściwości owoce noni?
Noni jest krzewem, nazywanym także morwą indyjską, który naturalnie występuje w południowo-wschodniej części kontynenty azjatyckiego i na wsypach znajdujących się na wodach Oceanu Spokojnego. Co ciekawe jego „cudowne” właściwości są znane i wykorzystywane w celach rytualnych przez Polinezyjczyków już od wieków. Ci autochtoni wykorzystywali owoce tego krzewu jako naturalny środek przeciwbólowy. I właśnie owa naturalność i kontekst kulturalny związany z folklorem mieszkańców wysp, wpłynął na aż tak wielki sukces komercyjny produktów stworzonych z noni. Jednak jakie właściwości zdrowotne im się przypisuje?
Sok noni posiada udowodnione właściwości antynowotworowe. Najnowsze badania potwierdzają, że substancje zawarte w owocach morwy indyjskiej potrafią zahamować proces degeneracji zdrowych komórek. Co ciekawe, ekstrakt z noni nie chroni tylko osób zdrowych, lecz potrafi także wydłużyć życie pacjentów już chorujących na raka. Warto jednak zaznaczyć, że lekarze sugerują o odpowiednie dawkowanie soku, ponieważ jego zbyt duża dawka może zakończyć się pogorszeniem stanu zdrowia. Ponadto owoce noni zawierają związki polifenolowe, które wykazują działanie przeciwzapalne i hamują utlenianie cholesterolu LDL, co skutkuje zapobieganiu miażdżycy. Polinezyjczycy od wieków stosują owoce morwy indyjskiej także w razie problemów z układem pokarmowym. Niezależne badania wskazują na to, że składniki tych roślin faktycznie są w stanie dokonać pozytywnej regulacji poziomu drobnoustrojów i flory bakteryjnej w ludzkim ciele. Warte uwagi są także właściwości przeciwbólowe, które posiadają te owoce. Naukowcy przyrównują ich skuteczność do morfiny i wskazują, że wykazują się o wiele mniejszą toksycznością. Dlatego biorąc pod uwagę możliwości produktów z noni, zdecydowanie warto samemu ją wypróbować.